Horizonverticaal

Houtmarkt 7

 

SPOREN

 

Horizonverticaal maakt zich het onderwerp tekenen, verbinden en verzamelen dat in ‘Jubilee Lines’ vervat ligt, eigen, door te focussen op het begrip ‘Sporen.’ Sporen en tekenen liggen in elkaars verlengde. Is een tekening immers niet een spoor op een ondergrond? Samen met Frans Oomen gaat HV op zoek naar kunstwerken in zijn collectie om rond dit thema te kunnen samenbrengen en tegenover elkaar te stellen. Dit uit zich in een viertal tentoonstellingen met de  subcategorieën;

Deel 1 SPOREN aanbrengen (Onderdeel van Haarlemse Lente)
Deel 2 SPOREN onderzoeken /ontleden
Deel 3 SPOREN manipuleren / uitwissen
Deel 4 SPOREN achtergelaten door kunstenaars 
Mirjam Oosterbaan (solo tentoonstelling).

Frans Oomen is een bijzondere verzamelaar met een museale collectie van zo’n 2500 kunstwerken, waarin onder andere Marlene Dumas, Jeff Koons, Richard Long, en vele andere kunstenaars zijn opgenomen. Hij verzamelt veelal werk in oplage (multiples, fotografie, objecten, grafiek, e.d.). Zijn huis staat, hangt en ligt helemaal vol, rijen dik staan de kunstwerken (vaak nog in plastic of karton) tegen de muur. Samen met Oomen vinden wij het belangrijk deze werken ook een plek te geven buiten zijn privé verblijf.  Een deel van Oomen zijn collectie publiekelijk maken is een bijzondere aangelegenheid en een prachtige aanvulling op het programma van de Haarlemse Lente. De subthema’s zijn voor Horizonverticaal het uitgangspunt om een greep te doen binnen de collectie van Oomen en hiermee de tentoonstelling vorm te geven. De bezoeker kan hierin zelf op (sporen)onderzoek uitgaan.

 

Vrijdag 18 maart

Opening DEEL I  – Body Riddle: Sporen en het menselijk lichaam

Met werk van oa. Marina Abramovic, Joanneke MEester en Richard Prince.

 

Zaterdag 19 maart

15.00 : Gesprek over kunst verzamelen, onder leiding van Docus van der MAde, met o.a. Frans Oomen en Bas Kuijper.

 

Naast alle deelnemers van de HAARLEMSE LENTE 2016 is Horizonverticaal een van de originele initiatiefnemers van de Haarlemse Lente en is dit project jaarlijks een reden om extra uit te pakken, zeker met het jubileum. Horizonverticaal mocht vrijelijk werken selecteren uit de museale collectie van Oomen en zal deze binnen de vierdelige tentoonstellingscyclus presenteren.

Dit zijn onder andere de werken van: Thomas Rheberger, Tacita Dean, Superflex, Jonathan Monk, Chris Ofili, Ryan McGinley, Roger Hiorns, Katharina Grosse, Henk Peeters, Otto Muehl, Richard Prince, Jeurgen Teller, Nam June Paik, Franz West, John Baldesari, Lucio Fontana, Paul McCarthy, Job Koelewijn, Rob Scholte, David Bade, Arnulf Rainer, Mike Kelley, Jenny Holzen, Richard Long, Daniel Spoerri, Franz Akkerman en meer.

Tijdens de Haarlemse Lente laat Frans Oomen langspeelplaten horen uit zijn kunstcollectie. De langspeelplaten zijn allemaal bijzondere kunstwerkuitgaven. Sporen van de meest uiteenlopende soorten zullen de tentoonstellingsruimte op verschillende manieren vullen!