Haarlemse Lente 2017

Rondleidingen

Zaterdag: 13.30, vertrek voor de ingang van het Teylers Museum. Duur: anderhalf uur.

Zondag: 13.30, vertrek voor de ingang van het Teylers Museum. Duur: anderhalf uur.

 

Haarlemse Lente 2017 wordt gesteund door:

 

 

Van 24 tot 26 maart 2017 viert Haarlemse Lente de bloeiende hedendaagse kunstscene in de historische schilderstad Haarlem.

In de zesde editie slaan 13 musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven de handen ineen voor een openingsavond vol gratis te bezoeken tentoonstellingsopeningen, een knallende afterparty en een weekend vol screenings, performances en andere activiteiten.

 Deelnemers: 37PK, Castellvm Aqvae, de-Passages, Museum Het Dolhuys, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Horizonverticaal, Juliacks, Nieuwe Vide, Pakhuisje ‘Hal 88’, Sugar Pop Institute, Teylers Museum en de Vishal.

Nieuw dit jaar is de toevoeging van het themaprogramma I Speak in Tongues, samengesteld door curator Katayoun Arian in het kader van het centrale thema: ‘de Blik van de Buitenstaander.’

 

De Blik van de Buitenstaander

Wie of wat is een buitenstaander? En wie bepaalt dat? In onze huidige tijd, waarin meningen over grenzen en wij-zij-verhoudingen onophoudelijk over elkaar heen buitelen, zijn zulke vragen actueler dan ooit. De deelnemers van Haarlemse Lente reflecteren op verschillende manieren op de voortdurende spanning tussen het vasthouden aan- en loslaten van definities die dat oplevert.

Zo zoekt Evelyn Taocheng Wang onder andere naast Richard Tuttle en Kasper Bosmans de grenzen op van representatie van het menselijk lichaam en clichés rondom de ‘mannelijke blik’ in Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Sugar pop Institute nodigt buitenstaanders van de kunstwereld uit in hun pop-up tentoonstelling, Juliacks presenteert een transhistorische installatie in het gebouw van de Waag, en in Museum Het Dolhuys laat ‘outsider artists’ uit Iran te zien. Horizonverticaal en de-Passages bevragen de positie van de bezoeker ten opzichte van zowel de kunstwerken als de tentoonstelling, en de Flag of Compassion, te gast bij Pakhuisje ‘Hal 88’, brengt de verbindende kracht van empathie voor het voetlicht.

I Speak in Tongues – Katayoun Arian

Uitgaande van het werk van de feminist en cultuurtheoreticus Gloria E. Anzaldúa, wordt met de tentoonstelling I Speak in Tongues ruimte gemaakt voor het verkennen van de complexe dimensies tussen spreken, het lichaam en identiteit. Katayoun Arian wendt haar onderscheidende positie als externe curator aan om met dit uitgangspunt een kritische blik op hedendaagse mechanismen van uitsluiting, collectiviteit, identiteitspolitiek en neokolonialisme te werpen. Met inbegrip van performance, screening en debat, nodigt I Speak in Tongues zowel het publiek als de Haarlemse kunstinstellingen uit tot dialoog. Met werken van Caetano, Teresa Maria Diaz Nerio, Charl Landvreugd, Marianna Maruyama, Dorine van Meel, Milo van der Maaden en Wendelien van Oldenborgh.

Programma

Op vrijdag 24 maart trapt Haarlemse Lente af in Teylers Museum om 16.00 uur. De avond zal in het teken staan van gratis toegankelijke feestelijke openingen en activiteiten bij alle deelnemende instellingen, waarna vanaf 22.00 de afterparty plaatsvindt bij Nieuwe Vide. Op zaterdag en zondag vinden er naast de tentoonstellingen bijzondere screenings, performances, rondleidingen en artist talks plaats. Op zondag wordt afgesloten met een feestelijke finissage in het centrum van Haarlem.

Op zaterdag en zondag nodigen wij u van harte uit om aan te sluiten bij een rondleiding langs een aantal deelnemers van Haarlemse Lente. Op beide dagen vertrekt de rondleiding stipt om 13.30 voor de ingang van het Teylers Museum. De rondleiding zal ongeveer anderhalf uur duren.

Het belooft een uitdagende en uiteenlopende editie te worden, waarin Haarlem wederom laat zien dat het als geen ander de historische kunstenaarsstad met de hedendaagse kunstscene weet te verenigen.  Alle locaties zijn op 24 maart vanaf 17.00 gratis toegankelijk. Tijdens de rest van het weekend gelden in de musea de normale toegangsprijzen.

Wij hopen u te zien tijdens de Haarlemse Lente 2017!

 

Flyer Haarlemse Lente 2017

Haarlemse Lente 2016, door Maarten Nauw.
Haarlemse Lente 2016, door Maarten Nauw.