Haarlemse Lente 2016

Haarlemselente_banner_website_800x2402

 

 

 

In de feestelijke jubileumeditie van de Haarlemse Lente waren niet minder dan 14 verschillende locaties verenigd. Over de hele breedte van de Haarlemse kunstwereld werden de handen ineengeslagen om een gemeenschappelijk programma van exposities en activiteiten neer te zetten met voor ieder wat wils. De ruime variatie aan deelnemende instellingen toont aan dat in deze klassieke schilderstad oude en hedendaagse kunst heel goed samengaan.

De afzonderlijke partners bundelden hun krachten thematisch onder de titel ‘Jubilee Lines’. Er werden tentoonstellingen, performances en lezingen georganiseerd waarin ‘de lijn’ centraal staat. In letterlijke zin, zoals in het grote aantal tentoonstellingen rond het medium ‘tekenen’; en tegelijkertijd verwijst het idee van ‘de lijn’ ook naar de zoektocht die kunstenaars afleggen, naar richting, continuïteit en helderheid: essentiële dingen die in de huidige gefragmenteerde en snel veranderende (kunst)wereld, complexer zijn geworden dan ooit tevoren. Haarlemse Lente 2016: Jubilee Lines gooide lijntjes uit, kriskras door Haarlem, en presenteerde de meerstemmige hedendaagsheid van de Haarlemse kunstscene, van museum naar pop-up, van minimaal naar maximaal en van Vishal naar Vleeshal.

Frans Hals Museum | De Hallen bood onder andere een brunchlezing van Philippe van Snick en de opening van een Nieuw&Oud-project door kunstenaar Than Hussein Clark. In Pakhuisje “Hal 88” werd een selectie uit de eigen collectie gemaakt, naast een installatie van Gluklya en tekeningen en een lichtinstallatie van Germaine Kruip. In de stad vonden diverse jubileum-pop-up activiteiten plaats. Het recent opgerichte Sugar Pop Institute presenteerde drie kunstenaars die werken met feestelijkheid, kleur, lijnen en metro-sensueel gedrag. De Haarlemse kunstenaars Rutger van der Tas en Piet Zwaanswijk vormden een gelegenheidsinitiatief waarin zij in elkaars werk sporen en lijnen aanbrachten. Nieuwe Vide liet drie kunstenaars de Jubilee Line (metro) in Londen nemen en nieuw werk maken. In het Dolhuys werden ‘speedtours’ gegeven langs werken van Rosemin Hendriks.

Ook op de andere locaties vonden in het kader van de Lente tentoonstellingen plaats rondom tekeningen, ‘sporen‘ en ‘lijnen trekken.’ Met werken van o.a. Thomas Wildner, Annesas Appel, Jan Polak, Jan van Munster, Joost Krijnen en Voortuin Magazine. De vrijdagavond werd feestelijk afgesloten met een jubileum-afterparty in de Nieuwe Vide.

 

Klik hier om de foto’s van 2016 terug te zien

 

Overzicht van de deelnemers in 2016:

 

 1. 37PK – Groot Heiligland 37

Groepstentoonstelling Appropriate Cartography. Kunstenaars werken met het spanningsveld tussen controle en grilligheid, tussen systeem en intuïtie, met als rode lijn een vorm van toe-eigening. Met werk van Annesas Appel, Lucas Hoeben, Eva Pel & Claudia Doms, Jasmijn Visser en Thomas Wildner.

18 maart – 18.30 opening tentoonstelling Appropriate Cartography

18-20 maartOpen Studio37, een expositie van recent afgestudeerde kunstenaars van de HKU en jonge deelnemers van Studio37, in het souterrain van 37PK
20 maart: 14.00- 17.00 literaire performanceroute Mooie Woorden

 1. Castellvm Aqvae – Hoge Duin en Daalseweg 21B, Bloemendaal

Hommage: tekeningen van Jan Polak. Na zijn dood in 2014 werd een keuze van 20 van zijn werken verworven door een Haarlemse verzamelaar, die begin 2016 worden geschonken aan het Teylers Museum. Een heldere selectie uit de nagelaten tekeningen wordt getoond in Castellvm Aqvae.
12 maart : opening Hommage [NB niet open op vrijdag 18 maart]

19-20 maart :  openstelling Haarlemse Lente

 1. de-Passages –  Nieuw Heiligland 9

de-Passages presenteert Hallo Daar! De ‘tekening’ in de ruimste zin des woords. 40 kunstenaars stelden één tekening beschikbaar. De opstelling heeft het karakter van een Salon en de tentoonstelling geeft een beeld van hedendaags werk op papier.
18 maart – 19.00 officiële opening Hallo Daar!
20 maart – 14.00-17.00 eindpunt literaire performanceroute Mooie Woorden

 1. Museum Het Dolhuys – Schotersingel 2

Rosemin Hendriks: Haar eerlijke en heldere portretten laten geen misverstand over de plaats waar een lijn begint of eindigt. Tegelijkertijd liggen er allerlei verbindingen vervat die de verschillende facetten van de kunstenaar in zich dragen

18 maart – 17.00-20.00 ieder half uur speedtours en Pizza & Prosecco (reserveer op de website)
18 maart – 20.00 artist talk Rosemin Hendriks
20 maart – 14.00-17.00 startpunt literaire performanceroute Mooie Woorden

 1. Frans Hals Museum – Groot Heiligand 62

 

Nieuw&Oud : Than Hussein Clark is gefascineerd door vergeten of verborgen verhalen van schrijvers, kunstenaars en denkers die kunnen worden gezien als een ‘gay icon.’ In zijn installaties vermengt hij sculptuur met interieurelementen en schuwt hij het overdadige en het decoratieve niet.
18 maart – 19.30 opening & performance Than Hussein Clark
20 maart – 14.00-17.00 literaire performanceroute Mooie Woorden

 1. De Hallen Haarlem – Grote Markt 16

  De Hallen Haarlem sluit aan op de Haarlemse Lente met post-minimal werk van Philippe van Snick, naast de tentoonstelling van Maria Barnas & Douwe Jan Bakker en Inflected Objects #2 : Circulation

18 maart – 17.30 lancering huisblad TOON 2016
19 maart – 11.30 artist talk Philippe Van Snick
20 maart – 14.00 rondleiding Inflected Objects

 1. Horizonverticaal – Houtmarkt 7

Frans Oomen (Sporen I): het onderwerp Sporen ligt in het verlengde van tekenen, verbinden en verzamelen. Is een tekening immers niet een spoor op een ondergrond? Horizonverticaal selecteerde samen met Oomen werken uit zijn museale collectie.
18 maart – 20.30 opening Frans Oomen (Sporen I)
19 maart – 15.30 art collecting talk

 1. Nieuwe Vide – Minckelersweg 6

Notes from the Underground: Nieuwe Vide stuurde drie jonge kunstenaars – Jantine WijnjaDóra Benyó en Polina Medvedeva naar Londen om de Jubilee Line te nemen en naar aanleiding van hun ervaringen nieuw werk te maken.
18 maart – 20.00 opening Notes from the Underground
18 maart – 22.00 afterparty Haarlemse Lente: biertjes, bands en dj’s met De Witte Dieven, ’t Vlaggenschip, DJ Henkerchief, Steye Felix en Crusty Locks.

 1. Hal 88 – Bakenessergracht 88

Marieke en Pieter Sanders tonen een installatie van Gluklya: het sculptuur “Communication Coat” en tekeningen “Clothes for demonstration of false election of Vladimir Putin.” Ook is naast een bijzondere selectie van tekeningen een lichtinstallatie van Germaine Kruip te zien.
18 maart – 17.00 opening tentoonstelling
19 maart – 15.00-17.00 signeersessie OBJECT ONDER/OBJECT BELOW: SANDERS COLLECTION, met voordrachten en toelichting door Maria Barnas, Cornel Bierens en Johannes Schwartz. i.s.m Boekhandel de Vries

 

 1. Rob de Vries Gallery & Projects – Koolsteeg 2a

De spanning stijgt in Rob de Vries Gallery & Projects: Jan van Munster: lichtobjecten presenteert ‘energielijnen’ uit het recente oeuvre van beeldhouwer, installatie- en lichtkunstenaar Jan van Munster.

 1. Sugar Pop Institute – Gedempte Oude Gracht 81

Tijdens de Haarlemse Lente 2016 lanceren Ralph de Jongh en Marianne Hotske Hamersma Sugar Pop Institute: Jubil ee Line: een po-up feest van explosies, kleur, lijnen, drang naar suiker, diëten, metro-sensueel gedrag, candy coated thoughts en beweging. Met Ben Kruisdijk, Roy Vastenburg en Charlotte Schleiffert.
18 maart – 17.30 opening Sugar Pop Institute
20 maart – 17.00 finissage Haarlemse Lente, met Eurosport van Jeroen Kuster

 1. Rutger van der Tas & Piet Zwaanswijk –  Gasthuisstraat 15

 

Rutger van der Tas en Piet Zwaanswijk zoeken én vinden ‘the right spot” en verweven elkaars bronafbeeldingen in nieuw, eigen werk. Hierdoor ontstaat overlap en dialoog tussen hun werken.

18 maart – 19.30 opening, met spoken word performance door Joshua Baumgarten

 1. Teylers Museum – Spaarne 16

Teylers wijdt een tentoonstelling aan het prentenkabinet van Bart Spoorenberg en presenteert het ‘belang van de lijn’ in de verzameling: wat betekent een tekening in een verzameling?

18 maart – 16.00 officiële opening Haarlemse Lente
20 maart – 14.00-17.00 literaire performanceroute Mooie Woorden

 1. De Vishal – Grote Markt 20

 De Vishal presenteert Crossing Lines:  met 3 site-specific installaties van Joost Krijnen, Floor van Keulen en Willem Besselink.

18 maart – 18.00 opening Crossing Lines
18 maart – 18.00-20.00 Art Food verzorgd door Kunsthuis 156 (vooraf reserveren)

19 maart – 13.30 artist talks door Fleur van Keulen, Joost Krijnen en Willem Besselink

Voortuin Magazine

Het gehele weekend vrij te bezoeken: Voortuin Magazine verweeft beeldende kunst en woord in ‘streamer-objecten’ bij 37PK en De Vishal.

Mooie Woorden

20 maart 14.00-17.00 reis je gratis naar Haarlem met het boekenweekgeschenk, voor een gratis literaire performanceroute langs een selectie van Lente-locaties. Met oa. Roos Vlogman, Lotte Lentes en Sarah Arnolds. Start 14.00 Museum het Dolhuys.

Gratis entree tijdens de opening op vrijdag. Op zaterdag en zondag gelden in de musea de standaard toegangsprijzen, met uitzondering van de literaire performanceroute.

front flyer